Необходими продукти за тестото:
160 грама кафява захар
300 грама брашно
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
Щипка сол
170 грама масло, разтопено и охладено до стайна температура
Продукти за пълнежа:
400 грама пресни ягоди, нарязани на малки парченца
30 грама захар
275 грама заквасена сметана
90 грама захар
2 супена лъжица брашно
2 средни яйца
1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия
За да приготвите тестото:
В средно голяма купа, смесете всички сухи съставки и разбъркайте. Добавете маслото и отново разбъркайте, докато получите гладко тесто – нещо между мокър пясък и тесто за пай.
Намазнете форма с размер 15/25см. и я застелете с хартия за печене. Изсипете 2/3ти от тестото във формата за печене и с помощта на лъжица го заравнете и изгладете. Оставете настрана, а другата част от тестото ще ви трябва за горния слой на десерта.
За да приготвите пълнежа:
В малка тенджерка загрейте ягодите и захарта на средно висока температура. Гответе докато захарта се разтопи и ягодите пуснат своите сокове (около 5 минутки). Оставете настрана да се охладят леко.
Междувременно в друга купа смесете всички останали съставки – заквасената сметана, захарта (90 грама), брашното, яйцата и ванилията. Разбъркайте и изсипете върху тестото в тавата. Отгоре разпределете равномерно ягодите.
Върху сметаната и ягодите натрошете с пръсти останалото тесто, като се стараете да се получат едри трохи. Натрошете тестото в един плътен и тънък слой.
Печете около 30 минути в предварително загряна фурна на 170С с вентилатор.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Как да съхраняваме ягоди за по-дълго
Вкусни кошнички с пресни ягоди