Традиционният испански десерт leche frita рядко се явява в ресторантските менюта, затова най-добрият ви шанс да го опитате е, като използвате тази рецепта.
Необходими продукти за 6 -8 порции
За крема:
4 с. л. брашно
4 с. л. царевично нишесте
½ ч. ч. захар
1 л прясно мляко
1 пръчка канела
1 с. л. фино настъргана портокалова кора или портокалова захар
За панирането:
4 с. л. галета
2 с. л. филирани бадеми
2 яйца
2 с. л. олио
2 с. л. масло
2 щипки канела
2 с. л. пудра захар
сезонни плодове за сервиране
2 с. л. бита сметана за сервиране
Начин на приготвяне:
Смесват се захарта, нишестето и брашното. Добавя се 1 ч. ч. от млякото и се разбърква добре. Ако останат топчици, се прецежда.
В тенджера се слага да заври останалото мляко с канелата и лимоновата кора. Врящото мляко се сипва постепенно на тънка струя в брашнената смес при непрекъснато разбъркване. Връща се на огъня и се бърка още 10 мин. на тих огън. Готовата смес се сипва на дъното на тавичка, застлана с фолио, на пласт от 3 см. Охлажда се и се слага в хладилника за 1 нощ. Нарязва се на кубчета.
Галетата се смесва с филираните бадеми. Яйцата се разбиват.
Всяко квадратче се топва в разбитите яйца и в бадемовата галета. Изпържват се до златисто в загрятите олио и масло.
Сервират се горещи, поръсени с пудра захар и канела, със сезонни плодове и бита сметана или със сладко.