- пъпеш - 1 бр - 1.99 лв
- банани - 1 бр - 0.33 лв
- киви - 2 бр - 0.50 лв
- ром - 50 мл - 0.57 лв
- мед - 6 с.л. - 0.62 лв
- прясна мента - 7-8 листа - 0.01 лв
- орехи - 50 гр - 1.75 лв
- сладолед - 400 гр - 5.58 лв
Пъпеш, пълнен с различни плодове, топки сладолед, натрошени орехови ядки, ром и мед и няколко листенца прясна мента за елегантен завършек. Истински освежаващ разкош. Какво повече му трябва на човек ни питат Mate Kitchen!
Когато термометърът навън се пръска от жега, сянката, добре охладените плодове и сладоледът са вкусното спасение от високите температури. Комбинацията от трите е най-доброто решение. Бързо, лесно и изкусително и пъпешите са най-подходящият „подслон“ за това изобилие. Те са сочни, ароматни и се съчетават добре с други плодове, тъй като вкусът им е деликатен и ненатрапчив. Ние избрахме да ги съберем с киви и банани, но по желание може да добавите и нектарини, боровинки, портокали, малини или други плодове по избор за повече вкус и цвят. Вариациите са много и са въпрос на лични предпочитания.
Важно е само да се насладите на цялото това изобилие веднага, тъй като плодовете са меки и не могат да стоят. Не разчитайте да направите пъпеша и да го приберете в хладилника. Последователността на приготвяне трябва да е обратната – плодовете да са предварително добре охладени, да ги приготвите и да ги хапнете на момента.
Пълненият пъпеш е по-лекият вариант от традиционната плодова салата, тъй като тук я няма калоричната сметана. Ромът и медът са задължителни елементи към всеки свеж пъпешов десерт, защото издигат вкуса на съвсем различно ниво. Орехите са приятното хрупкаво допълнение, което спокойно може да бъде заменено и с нарязани сурови белени бадеми. Те не са така мазни и не се навлажняват от плодовете и сладоледа толкова бързо. Това, разбира се, е въпрос на индивидуален вкус, споделят от Mate Kitchen.
- Разрежете пъпеша на две.
- С лъжица изгребете семките и меката част. Меката част отделете в купа.
- Обелете банана и кивитата и ги нарежете на кубчета. Добавете ги към пъпеша в купата.
- Залейте с меда и част от орехите и разбъркайте, оставете за няколко минути в хладилника.
- Със супена лъжица разпределете рома в двете половини на пъпеша, като поливате и стените, за да се разпредели равномерно алкохолът.
- Сложете на дъното 3 топки сладолед, след което добавете смесените плодове.
- Добавете още една две топки сладолед, поръсете с останалите орехи и украсете с листа мента.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сладолед, което може да предизвика алергични реакции.