ябълки големи, червени - 6 бр.
орехи - 100 гр
овесени ядки - 100 гр
мед - 150 гр
Тази рецепта на Mate Kitchen е само с 4 продукта и 3 лесни стъпки. Затова и въпросният десерт е един от най-лесните за приготвяне, с които може да се справи и абсолютен лаик в кухнята, уверяват кулинарите. Единственото затруднение е издълбаването на плътните ябълки. Ако не можете да ги превърнете в купички, просто ги срежете през средата и ще бъдат като лодки. В крайна сметка формата не е от чак такова значение, само вкусът.
Тук няма никакви допълнителни аромати и овкусители - обичайно с пълнени ябълки и ябълкови десерти добавяме ром, ванилия, канела, но естественото ухание на орехите и ябълките е напълно достатъчно, за да ви примами да опитате. А за да бъдат плодовете меки отвътре, но да запазят формата си, не се слага вода в тавичката. Имайте търпение и ги изпечете на посочените градуси за около 45 минути - ще се сготвят в собствените си сокове. Ако се притеснявате, че може да изгорят, просто ги покрийте с фолио през първата половина от печенето. След това обаче непременно го отстранете, за да се запекат ръбчетата и кухнята ви да се изпълни с онзи неповторим и уютен аромат.
Преди да поднесете тези пълнени ябълки, ще трябва да ги оставите да изстинат. Топли не са така уханни, а и има риск да се опарите с плънката. Няма нужда от гарниране със сметана или сладолед. Просто минете с лъжичка мед отгоре и това е всичко.
Начин на пригогвяне:
1. В купа смесете смлените орехи, овесените ядки и меда. Разбъркайте добре и оставете встрани.
2. На ябълките отрежете капаче (горната част на ябълката с дръжката) и издълбайте с лъжичка равномерно семките и около тях.
3. Напълнете издълбаните ябълки с предварително приготвената смес, подредете ги в тава и ги печете на 180 градуса в предварително загрята фурна докато омекнат.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.