яйца - 2 бр.
захар - 110 гр
брашно - 110 гр
масло - 110 гр
млечен шоколад - 110 гр
какао - 30 гр
бакпулвер - 1 ч.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
Вероятно много от вас ще попитат защо шоколадови къпкейкове, а не просто мъфини и с какво едните са по-различни от другите. Всъщност няма никаква разлика, твърдят кулинарите от Mate Kitchen.
Чисто хронологично къпкейк е по-старата дума, защото преди да бъдат създадени тавичките за мъфини, тези малки кексчета са се изпичали в индивидуални формички. Оттам и сладкишът е взел своето име. Това пък значи, че съвсем не е нужно да имате специална тава. Можете да ги изпечете и в керамични чашки, метални купички за крем карамел или суфле, стъклени форми и т.н. Важно е накрая да се получи малко и вкусно кексче, което да ви пренесе буквално в друга вселена още с първата хапка.
Направихме нашите къпкейкове с млечен шоколад, подсилен с лъжица хубаво сладкарско какао, но тук можете да импровизирате. Ако харесвате наситения какаов вкус, ползвайте натурален шоколад. Може да ги направите и с бял, ако искате повече млечна деликатност. След това просто шприцовайте в готовите мъфини крем с контрастен вкус. Ще бъде впечатляващо сладко изкушение, обещават Mate Kitchen!
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото и шоколада на водна баня и ги дръпнете встрани да поизстинат леко.
2. В купа смесете сухите съставки - брашно, какао, бакпулвер и сода бикарбонат.
3. Разбийте до пухкав крем яйцата със захарта. Добавете на тънка струйка маслото и шоколада и разбъркайте добре.
4. Прибавете сухите съставки към яйчено-шоколадовата смес и разбъркайте с шпатула.
5. Вземете форма за мъфини и във всяко гнездо сложете хартиена кошничка. Напълнете формичките на 2/3 от обема им и ги изпечете на 170 градуса за 20 минути.
6. След като изстинат, шприцовайте в тях крем по желание.
Внимание: Съдържа яйца, брашно и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.