яйца - 4 бр
захар - 50 гр
брашно - 200 гр
прясно мляко - 300 мл
масло - 20 гр
бакпулвер - 1 пакетче
ванилена захар - 1 пакетче
мед на вкус
пудра захар за поръсване
малини за украса
къпини за украса
През 1935 г. в своя статия сп. Vogue пише, че правенето на палачинки е „откровено трудно“ и не си струва те да бъдат дори докосвани, ако не са „тънки като лист хартия и достатъчно сочни“. Тази рецепта не покрива тогавашните изисквания на елитното модно списание, но пък е неустоимо вкусна.
Всъщност, тънките като лист хартия палачинки са запазена марка на французите. Американците добавят към рецептата бакпулвер, за да получат този „обемен“ ефект, припомнят от Mate Kitchen. Обилно полети с кленов сироп, пухкавите палачинки са традиционна закуска в САЩ и Канада.
Едно от предимствата на глобалния свят, в който живеем, е, че разполагаме с достатъчно информация. Тя ни позволява да изградим свой собствен вкус, дори по отношение на храната, който не е териториално или културно предопределен. Затова Mate Kitchen предлагаt следващия път, когато решите да поглезите себе си и любимите си хора с нещо различно и сладко, да опитате тяхната рецепта за пухкави палачинки. Те ги гарнират с пудра захар, мед и пресни плодове. Вие можете да подберете топинг по ваш вкус и да добавите любима напитка, за да бъде вкусовото изживяване истински завършено.
Начин на приготвяне:
1. Най-важното за постигането на пухкавия ефект в тази рецепта за палачинки, е отделното разбиване на белтъците и жълтъците. Затова първото, което трябва да направите, е да разделите жълтъците и белтъците.
2. В купа разбийте жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко, след което бакпулвера и брашното и разбийте до хомогенност.
3. В отделна купа разбийте белтъците на сняг. Добавете ги към жълтъчната смес, като бъркате внимателно на ръка. При смесването на белтъците и жълтъците в никакъв случай не използвайте миксер. Тестото трябва да бъде хомогенно и в същото време да остане пухкаво.
4. Загрейте тиган, намазнете го леко и изпържете палачинките.
5. Гарнирайте ги с мед, къпини и малини. По желание поръсете с пудра захар.
Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.