500 г сирене „Рикота“
4 яйца
50 г грис от твърда пшеница (семолина)
150 г кисело мляко
100 г захар
500 г ябълки „Фуджи“
1 щипка сол
филирани бадеми за поръсване
40 г краве масло
за соса:
300 г замразени горски плодове
50 г захар
1 портокал
50 мл бренди
1 шушулка кардамон
Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на тънки шайби. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта.
Прибавят се киселото мляко и рикотата и отново се разбива за кратко. Сместа се сипва към ябълките и се разбърква.
Белтъците се разбиват с щипка сол и внимателно се добавят към сместа с ябълките. Накрая се слага грисът и се разбърква.
Сместа се сипва във форма за печене, намазана с половината от разтопеното масло.
Залива се с останалото масло, поръсва се с филирани бадеми и се пече 50 минути в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор.
Сосът се приготвя като горските плодове се размразяват, пасират се и се прецеждат.
Към сока от горските плодове се добавят захарта, стритият кардамон, настърганата портокалова кора, портокаловият сок и брендито. Готви се около 5 минути и се охлажда много добре.
Сладкишът се сервира топъл, със соса.
Още изкушаващи идеи за десерт:
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен шоколадов десерт
- Императрицата на десертите - мелбата
- Френските сладки "Макарон"
- Как десертът ще ни помогне да отслабнем