За конфитюра:
200 гр ягоди
150 гр малини
1/2 ч.л. ванилова паста
25 гр захар
За пудинга:
150 гр безсолно масло
150 гр захар
2 портокала, настъргана кора
щипка морска сол
3 яйца
150 гр брашно с набухвател
45 гр тъмни стафиди
За сервиране:
ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
1. Намаслете 6 стъклени чаши или по-високи купички и ги подредете в дълбока тава, на дъното на която е постлана кухненска кърпа.
2. В голяма купа разбийте мекото масло със захарта до гладка и пухкава консистенция с помощта на миксер. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко до пълното му абсорбиране. Добавете брашното и разбийте до хомогенност. Накрая добавете фино настърганата портокалова кора и стафидите.
3. В купа сложете измитите малини и почистени ягоди, разрязани на четвъртинки. Добавете захарта и ваниловата паста. Разбъркайте.
4. Разпределете плодовата смес в чашите или купичките. Върху тях сложете по равно количество и от сместа за пудинг, като оставяте 1 пръст свободно пространство.
5. Подредете чашите в тавата и налейте гореща вода до нивото на сместа за пудинг. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна 1 час.
6. Сервирайте топлите пудинги на пара с малини, гарнирани с топка ванилов сладолед.