300 г бял шоколад
300 мл течна животинска сметана
400 г кисело мляко
10 г бурбонска ванилова захар
1 ч.л. желатин
2 дюли
500 г захар
500 мл бяло вино
1 лимон
сок
2 гвоздейчета карамфил
1 листо индрише
30 г пресен джинджифил
100 г печени бадеми
Начин на приготвяне:
Обелете дюлите, разполовете ги и ги почистете от семките.
В 500 мл вода изсипете лимоновия сок. Потопете дюлите за 2–3 минути в лимонената вода, за да не потъмняват.
В касерола налейте виното и добавете захарта, карамфила, индришето и нарязания джинджифил. Вътре сложете дюлите и оставете сместа на огъня да кипне.
Гответе на тих огън, докато плодовете омекнат (около 1 час и 30 миунти, времето зависи от дюлите), като периодично обръщате.
Извадете дюлите и ги оставете да се охладят, а соса редуцирайте до получаването на сироп. Охладете го.
Разтопете шоколада на водна баня. Накиснете желатина в студена вода да набъбне.
Разбийте киселото мляко и го прибавете малко по малко към шоколада при постоянно разбъркване. Налейте разтопения желатин и разбъркайте хубаво. Оставете сместа да се охлади до стайна температура.
Разбийте сметаната с ваниловата захар. Добавете я към шоколада малко по малко и разбъркайте.
Разпределете муса в чаши и прибирете в хладилник да стегне.
Сервирайте муса с нарязани на кубчета дюли и редуцирания сос. Поръсете с нарязани бадеми.
Още рецепти:
🍰 Неделна сметанова торта с малини
🍰 Лесна домашна бисквитена торта