Необходими продукти:
1 л прясно мляко
80 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
1 портокалза тестото:
350 г брашно
120 г захар
80 г краве масло
2 яйца
1 ч. л. бакпулвер
кората от 1 лимонза украса:
червена сладкарска боя
захар за овалване
листа мента
Начин на приготвяне:
Млякото се кипва с кората и сока от портокала. Оставя се да се пресече.
След това се изсипва в цедка, постлана с марля, и се оставя, да се отцеди добре – поне за няколко часа, а най-добре за 1 нощ – в хладилник.
Корите се отстраняват. Получената извара се разбърква с пудрата захар и ваниловата захар.
Брашното се смесва с бакпулвера.
Маслото се разтопява.
Яйцата се разбиват със захарта и настърганата лимонова кора.
Изсипва се разтопеното масло и пак се разбива.
Сухите съставки се сипват към течните и се разбърква.
От полученото тесто се оформят 40 топчета. Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се пекат 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор.
Докато сладките са още топли, внимателно се издълбава долната им страна. След това се оставят да се охладят.
Две сладки се слепват една за друга с изварата. Едната половина се намазва с разтворена боя, а другата – с вода.
Овалват се в захар и се украсяват с листа мента.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Двойношоколадов кекс с цял портокал
Ароматен кекс с индийско орехче