Необходими продукти:
за основата:
300 г брашно
160 г кокосово масло (студено)
40 г пудра захар
1 с. л. чиа
1 ванилия
за крема:
700 г тиква (сорт „Цигулка“)
200 г кашу
180 г мед
2 с. л. кокосова захар
1 1/2 ч. л. подправка за тиква
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Кашуто се накисва за 6 часа в студена вода.
Тиквата се обелва, реже се на кубчета, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, докато омекне добре.
Кашуто се измива, отцежда се и се смила в блендер.
Прибавят се медът, тиквата и кокосовата захар и също се смилат.
Полученият крем се ароматизира с ванилията и подправката за тиква и се разбърква.
Чиата се накълцва, разбърква се с 4 с. л. студена вода и се оставя за около 5 минути да набъбне.
Брашното се смесва с нарязаното кокосово масло, гела от чиа, ванилията и захарта. Наливат се и около 30 мл студена вода и се разбърква добре, трябва да се получи твърдо и не много ронливо тесто.
Разточва се, прехвърля се във форма за тарт с подвижно дъно и се прибира в хладилник, за да стегне.
След това се покрива с пергаментова хартия, засипва се с морска сол и се пече 8 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.
Тиквения крем се разпределя върху изпечената основа, като се заравнява.
Десертът се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Охлажда се и се сервира.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Двойношоколадов кекс с цял портокал
Ароматен кекс с индийско орехче