брашно - 550 гр
мед - 200 гр
захар - 250 гр
хладка вода
орехи - 200 гр
конфитюр от кайсии или друг по избор - 200 гр
кафе - 160 мл
какао - 2 с.л.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
карамфил на вкус
Рецептата за постен кекс не е само за пости. Кафе, какао, мед, орехи и карамфил не са вкусове за ограничена консумация. Това е богат следобеден десерт, макар и без яйца и мляко. Подканва ви да си го поднесете в чинийка с виличка и да отхапвате парченце по парченце с чая или кафето. И ако не държите на постното кулинарно изживяване, да го гарнирате с топка сладолед или пък бита сметана. Истинско сладко разточителство!
Рецептата за нашия постен кекс ще ви убеди за пореден път каква вкусна виртуозност са постните ястия и още повече постните десерти. Правилният подбор на съставките е ключов, а подправките правят чудеса повече отколкото при “традиционните” рецепти.
Вероятно ще ви се стори много количеството мед и захар в списъка с продукти, че и конфитюр допълнително. Не е, защото брашното е 550 грама. Получава се наистина солиден кекс и сладостта изобщо не идва в повече, тъкмо напротив. Дори се допълва много добре с конфитюра. Може да ползвате кайсии, праскови, смокини, дюли… Всичко, което ви харесва. Крушите са особено подходящи. Техният вкус се допълва чудесно от карамфила. Имайте предвид, че той е силна подправка и с неговото количество не бива да се прекалява. Половин чаена лъжичка е абсолютният максимум.
Начин на приготвяне:
1. Разтворете меда и захарта във водата и добавете при тях кафето, какаото, орехите, содата и карамфила.
2. Постепенно и с внимателно бъркане добавете брашното.
3. Във форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см постелете хартия за печене, изсипете вътре сместа и печете кекса на 170 градуса за около 45-50 минути.
4. Проверявайте с клечка и щом по нея спре да залепва тесто, го извадете и оставете да се охлади напълно.
5. Срежете изстиналия кекс през средата. Намажете долната половина с конфитюр по ваш вкус и захлупете с горната част. Поръсете с пудра захар и поднесете.
Внимание: Съдържа орехи, брашно, кафе, които могат да предизвикат алергични реакции.