4 круши
лимонов сок
1 литър вода
100 г захар
200 мл течна сметана
100 г бисквити Флорентини
100 г натурален шоколад
1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
1. Обелете крушите и ги разрежете на две, по дължина. С помощта на чаена лъжичка издълбайте твърдата част със смеките на всяка половина.
2. В широк и дълбок съд сипете водата и добавете сока на 1/2 лимон и захарта. Добавете и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте, докато захарта се разтопи.
3. Поставете половинките круши в захарния сироп и варете 15-20 минути, на слаб огън, докато омекнат. След това дръпнете съда от котлона и оставете крушите да изстинат в сиропа, за около 1 час.
4. Извадете пошираните круши в чиния и ги поставете в хладилник.
5. Разбийте сметаната до плътност, която ѝ позволява да се задържа по бъркалката. Поставете в хладилник.
6. Нарежете на ситно или натрошете бисквити Флорентини и ги добавете в битата сметана. Разбъркайте внимателно. Разтопете шоколад на водна баня.
7. Напълнете пошираните круши със сметана с бисквити. Поръсете с тънка струйка разтопен шоколад. Поставете в хладилник за 10 минути. След това сервирайте.