4 големи мандарини
2 портокала
200 мл фреш от портокал
30 мл портокалов ликьор
70 г пудра захар
2 с. л. мед
2 ч. л. агар агар
за ягодовия сос:
300 г ягоди
70 г захар
1 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Портокалите и мандарините се филетират. Портокаловият фреш се загрява с меда и захарта, докато се разтворят, съдът се дърпа от котлона, налива се ликьорът.
Агарът се залива с 50 мл вода, след това се загрява на котлона за кратко.
Когато стане гъст, се разбърква с портокаловата смес, добавят се и филетата от портокалите и мандарините, заедно с отделилият се сок.
Разбърква се и се налива във формички за крем карамел. Оставя се в хладилник за 2–3 часа.
Ягодите се смесват със захарта и се смилат, пюрират се, прецеждат се и се овкусяват с лимонов сок.
Десертът се изважда от формите и се поднася с ягодовия сос.
Още рецепти:
Двуцветен крем
Златно портокалово суфле
Крем карамел
Екзотичен крем с джинджифил