За поничките
яйца - 4 бр.
олио - 4 с.л.
портокали - 1 бр.
портокалова кора
захар - 50 гр
брашно - 375 гр
бакпулвер - 1 с.л.
олио за пържене - 500 мл
За сиропа
захар - 200 гр
мед - 200 гр
лимонов сок - 1 с.л.
вода - 500 мл
Понеже са портокалови понички, в тях не се слага никакъв аромат – само портокалова кора и пресен портокалов сок. Вкусът е наситен и запомнящ се. Опитате ли ги веднъж, дълго след това ще се сещате за тях. Приготвянето им е малко пипкаво – имате да месите тесто, а след като ги изпържите, се потапят в меден сироп, но усилията си струват. Определено няма да ги правите всяка седмица, особено ако държите на фигурата си, но гарантираме, че ще ви станат любимо изкушение. Истинско сладко бягство от солената горчивина на ежедневието.
Оформянето на портокаловите понички по тази рецепта на Mate Kitchen става по възможно най-елементарния начин. Правите топчета, сплесквате ги леко с пръсти и пробивате дупка с дървена лъжица или точилка. След това разтегляте внимателно с пръсти, за да стане отворът по-голям. Можете да си ги направите по-големички, но ако ви е обзел сладкарски ентусиазъм, си поиграйте и ги направете с размера на казанлъшките понички.
Това, което прави различни тези понички, е сиропът, в който се потапят веднага щом ги извадите от тигана. Той обаче не се прави само от захар и вода, а от равни части захар и мед. Поничките се оставят в него за минута две, за да се напоят, и се поднасят веднага. Пудрата захар отгоре е изцяло по желание, защото и без нея са съвършени.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
За поничките
1. Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера.
2. Разбийте яйцата, олиото, портокаловия сок и портокаловата кора на хомогенна смес. Започнете да добавяте брашното лъжица по лъжица, без да спирате да бъркате. Трябва да се получи много меко и еластично тесто.
3. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около 30 минути.
4. Загрейте олиото. От втасалото тесто оформете 10 плоски топки и им направете отвори в средата с дръжката на лъжицата.
5. Изпържете ги докато се зачервят – по 2-3 минути от всяка страна. Извадете ги върху кухненска хартия да се отцеди излишното олио. След това ги потопете в медения сироп да се напоят добре и ги поднесете веднага.
За сиропа
1. За да приготвите сиропа, сложете в тенджерка захарта, меда, водата и лимоновия сок. Бъркайте, за да се разтворят напълно.
2. Варете сиропа 5 минути и го дръпнете встрани, но го дръжте на топло.
Внимание: Съдържа яйца, брашно и мед, които могат да предизвикат алергични реакции.