брашно - 2 чаени чаши
бакпулвер - 1 пакетче
захар - 1 ч.ч.
яйца голямо или две по-малки - 1 бр.
масло - 60 гр
портокали голям - 1 бр.
ванилия - 1 пакетче
Кухнята се изпълва с вълшебен аромат, когато тези портокалови мъфини по рецепта на Mate Kitchen излязат от фурната.
Със сигурност сте попадали на какви ли не рецепти за мъфини в интернет, и то с разнооразни съставки. Не се изкушавайте обаче да ги приготвяте с олио или кисело мляко, или пък и с двете едновременно - съветват кулинарите на Mate Kitchen - според тях това не са никакви мъфини. Истинските кръгли кексчета трябва да са пухкави, да ухаят на масло и то да се усеща дори когато ги отхапете. Ако ще ползвате олио и кисело мляко, по-добре си направете един хубав кекс, нашарен с какао или шоколад.
Мъфините идват от Англия, където ги приготвяли с мая, разказват от Mate Kitchen. В САЩ рецептата е модифицирана и маята е заменена с бакпулвер. Така те придобиват световна популярност като меки и пухкави кексчета, които могат да са както сладки, така и солени. Думата произхожда от френското moufflet, което означава мек.
Обикновено за тестото се ползва прясно мляко, но единствената течност в настоящата рецепта за портокалови мъфини е сокът на един голям и сочен портокал. Това добавя допълнителен аромат и вкус, както и приятен жълт цвят на тестото.
От това количество продукти стават точно 12 малки мъфина. Може да ги декорирате с маслен крем или сметана, а ако ви се занимава, си направете глазура от крема сирене и пудра захар или пък ги полейте с разтопен шоколад. Двата вкуса се комбинират чудесно. За допълнителен ефект декорирайте с парченце лимонова и портокалова кора. Ако имате лайм, отрежете тънко парче и от неговата кора за още повече цвят, препоръчват още кулинарите на Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Извадете маслото да омекне на стайна температура.
2. Смесете брашното с бакпулвера.
3. В дълбока купа разбийте омекналото масло и захарта до бял, пухкав крем. Добавете яйцето и продължете да разбивате, като постепенно добавите сока на портокала, настърганата портокалова кора и ванилията. Накрая на порции прибавете и брашното, смесено с бакпулвера. Бъркайте, докато се получи гладко тесто.
4. В тавичка за мъфини поставете хартиена чашка във всяко гнездо и напълнете до 2/3 от чашката. Печете мъфините в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15-20 минути или до готовност.
5. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат.
6. Поръсете ги с пудра захар и поднесете.
7. Можете да декорирате и с парченца портокал или портокалово сладко. Ако изберете този вариант, ги декорирайте непосредствено преди поднасяне, за да не „сиропирате“ вашите портокалови мъфини.
Бележки
Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества, както и за деца. Не е подходящо за хора, спазващи нисковъглехидратна диета. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа яйца, брашно и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.