за тестото:
400 г брашно
80 г пудра захар
50 г краве масло
10 г бурбонска ванилова захар
7 г суха мая
170 мл прясно мляко
1 яйце
1 щипка сол
за пълнежа:
375 г крем сирене
100 г пудра захар
кората от 1 лимон
за соса:
200 г захар
60 г краве масло
120 мл животинска сметана
1/4 ч. л. сол на люспи
за овалване:
100 г захар
1 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва със захарта, ваниловата захар, солта и яйцето.
Млякото се затопля, в него се разтопява маслото.
Маята се разтваря в затопленото мляко.
Налива се при сухите съставки. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса, покрито с фолио.
След това се разточва върху набрашнен плот. От него се изрязват кръгове, поставят се в тава и се покриват с кърпа, за да не изсъхват. Оставят се да втасат повторно.
Пържат се на маслена баня да готовност и златисто. Охлаждат се.
Крем сиренето се смесва със захарта и настърганата лимонова кора.
Сместа се прехвърля в пош и с нея се пълнят поничките.
Захарта за соса се карамелизира, налива се сметаната, щом карамелът се разтвори, се отстранява от котлона и се добавя маслото, сипва се солта. Бърка се за да се разтвори. Охлажда се.
Напълнените понички се потапят в соса, поръсват се със смес от канела и захар и се гарнират с останалия карамелен сос.
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен шоколадов десерт
- Императрицата на десертите - мелбата
- Френските сладки "Макарон"
- Как десертът ще ни помогне да отслабнем