Необходими продукти:
за тестото:
400 г брашно
50 г краве масло
150 мл прясно мляко (топло)
1 яйце
1 пакетче суха мая (7 г)
3 с. л. захар
1 щипка сол
олио за пържене
за крема:
350 мл прясно мляко
1 жълтък
4 с. л. брашно
2 с. л. захар
1 ч. л. бурбонска ванилова захар
за топинга:
120 г шоколадов кувертюр
70 мл животинска сметана
Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлото мляко. Маслото се разтопява.
Брашното се разбърква със солта, разтворената мая, маслото и яйцето. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса за около 2 часа.
След това се разточва на не много тънка кора, от която с помощта на ринг се изрязват 16 кръга.
Оставят се, да втасат повторно и се пържат на маслена баня, до златисто. Охлаждат се.
Жълтъкът се разбива с 50 мл от млякото и брашното, до гладка смес.
Останалото мляко се загрява със захарта и бурбонската ванилова захар.
Горещото мляко се налива на тънка струйка и при постоянно бъркане към сместа с жълтъци.
След това кремът се слага на котлона и се готви при постоянно бъркане, докато се сгъсти. Оставя се да се охлади.
Поничките се пълнят с охладения крем с помощта на пош с метален накрайник.
Сметаната се загрява и с нея се залива шоколадът. Разбърква се, докато шоколадът се разтопи.
Поничките се потапят от едната страна в шоколада и се оставят да изсъхнат.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Какво е парено тесто и как да го приготвим