Необходими продукти:
300-350 г брашно
50 г маргарин
1 пакетче суха мая
3-4 с. л. захар
150-200 мл прясно мляко
1 яйце
1 щипка индийско орехче
1 щипка сол за плънката:
1 шоколад
500 г кестени
200 мл течна сметана (1 пакетче суха сметана)
200 мл прясно мляко
3-4 с. л. пудра захар
1/2 ванилова есенция (1 пакетче на прах)
2 капки есенция коняк
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се загрява заедно с маргарина. Щом кипне, се оттегля от котлона, сипва се пудрата захар, разбърква се и се оставя да се охлади.
Маята се залива с топла вода и се оставя да шупне.
Брашното се пресява, посолява се и в средата му се оформя кладенче. Слага се яйцето, разбърква се добре, подправя се с индийско орехче и постепенно се налива охладеното прясно мляко. Щом брашното поеме добре, се налива шупналата мая и се бърка, така че да се получи лепкаво тесто. (Ако е необходимо, се добавя още малко брашно.)
Тестото втасва 30 минути, покрито. Втасалото тесто се разточва върху обилно набрашнен плот на лист с дебелина 1/2 см. С метална форма се изрязват кръгове, които се нареждат в тава и се оставят да втасат още веднъж за 15 минути. Кестените се разрязват в горния край и се пекат в микровълнова фурна 3-4 минути, като се разбъркват. След това се охлаждат, обелват се, слагат се в тенджерка заедно с прясното мляко и пудрата захар и се варят 15 минути.
Сварените кестени и млякото се прехвърлят в блендер, ароматизират се с есенции ванилия и коняк и се пюрират. Когато сместа се охлади, се добавя разбитата на сняг сметана и се разбърква.
Поничките се пържат в загрят на 180 градуса фритюрник 1-2 минути, като се обръщат.
Готовите понички се изваждат върху салфетка, за да се отстрани излишната мазнина.Поничките се пълнят с крема с помощта на пош, поливат се с разтопения шоколад, по желание се поръсват с пудра захар и се поднасят.
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!
Други рецепти:
Какво е парено тесто и как да го приготвим