за блата:
4 яйца
220 г брашно
180 г захар
5 с. л. олио
60 мл топло прясно мляко
1 бакпулвер
1 ванилия
за крема:
400 г кисело мляко
200 г заквасена сметана
140 г пудра захар
1 ванилия
за украса:
2 портокала
2 банана
2 кивита
50 мл компот от праскови
1 ч. л. желатин
Начин на приготвяне:
Смесете брашното с бакпулвера и ванилията. Разбийте с миксер яйцата и захарта, трябва да станат на гъст крем.
Добавете олиото, сухите съставки, млякото и разбъркайте много добре.
Изсипете сместа в кръгла форма с махащо се дъно (23 см), предварително покрита с пергаментова хартия. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете блата за 20-25 минути. Охладете го и нарежете на три по-тънки блата.
За крема разбъркайте киселото мляко със заквасената сметана, пудрата захар и ванилията. Обелете и нарежете всички плодове на кръгчета.
В ринг за торта сложете блат, намажете с крем, сложете банани, следват блат, крем, портокали. Поставете последния блат, намажете с крем и подредете резенчета киви. Оставете тортата в хладилник за 6 часа.
Залейте желатина с компота, когато набъбне го загрейте или на водна баня, или в микровълнова фурна. Оставете го на стайна температура леко да се уплътни. Намажете го върху парчетата киви и оставете да стегне.
Нарежете тортата на парчета и сервирайте.
- 🍰 Неделна сметанова торта с малини
- 🍰 Лесна домашна бисквитена торта
- 🍰 Лека плодова торта
- 🍰 Неделна торта без печене
- 🍰 Малка ягодова торта