Необходими продукти:
за сладките:
550 г брашно
150 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл бяло вино
100 мл зехтин
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
кората от 1 лимон
кристална захар за овалване
за плодовата салата:
150 г ягодов мармалад
100 мл ликьор „Лимончело“
4 портокала (2 червени и 2 оранжеви)
3 банана
2 кивита
1 голяма ябълка
1 ананас
1 ванилия
Начин на приготвяне:
В купа се разбъркват брашното, бакпулверът, солта и ваниловата захар.
В друга купа се смесват захарта, зехтинът и виното.
Сипват се при сухите съставки и се разбърква.
Трябва да се получи гъсто тесто, което не се лепи по пръстите.
Разделя се на части, от които се оформят полумесеци.
Овалват се в кристална захар и се оставят в хладилник за 20 минути.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 10 минути.
Още топли, се овалват в смес от настъргана лимонова кора и кристална захар. Охлаждат се.
Ананасът, портокалите, кивитата и ябълката се почистват и се режат на кубчета.
Ягодовият мармалад се разбърква добре с лимончелото и ванилията. Плодовете се поливат със ягодовия сос, разбъркват се и се оставят да се напоят, около 40 минути.
Салатата се поднася с нарязаните на шайби банани и със сладките.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Още подобни рецепти:
Лесна плодова салата
Разкошен домашен сладолед
За следобедна закуска
Ориенталска плодова салата