600 г дребни кафяви смокини
50 г бисквити „Амарети“
100 мл вино „Марсала“
1 с. л. кафява захар „Демерара“
2 щипки инстантно кафе
2 щипки канела
1 щипка индийско орехче
за крема:
150 мл животинска сметана
150 мл прясно мляко
70 г захар
3 жълтъка
1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
Кремът се приготвя, като в касерола се смесват прясното мляко, захарта, сметаната и разполовената щушулка ванилия. Готви се на умерен огън, докато захарта се разтвори. Шушулката се отстранява.
Жълтъците се разбиват и малко по-малко към тях се налива горещата течност.
Сместа се прехвърля в касеролата и се готви на слаб огън при непрекъснато бъркане. Готовият крем се прехвърля в купа и се охлажда, покрит с прозрачно фолио, за да не хваща кора.
Смокините се цепват на кръст, подреждат се в тава, поръсват се със захарта, канелата, индийското орехче и инстантното кафе.
Заливат се с марсалата и се пекат около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Охладеният крем се разпределя в чинии, гарнира се с печените плодове и натрошени бисквити „Амарети“.
Вижте още сладки предложения:
- Бързи сладки с шоколад
- Сладки с шоколадов чипс и портокал
- Сладки с шамфъстък и глазура
- Кокосови сладки