1 кг сини сливи
4 с. л. кафява захар
4 с. л. краве масло
1 ч. ч. червено десертно вино (марсала)
1/4 ч. ч. сухо бяло вино
1 ч. л. канела
краве масло за намазване
сладолед или разбита сметана за гарниране
Начин на приготвяне:
Сливите се разрязват надве и костилките се отстраняват. Подреждат се в намазнена тава с меката част нагоре. Върху всяка слива се поставя малко парче масло и се поръсва със захар. Наливат се двата вида вино и се поръсва с канелата.
Сливите се пекат покрити с фолио за 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, след това се пекат още 30 минути без фолио. По желание се поднасят с топка сладолед или разбита сметана.
Още:
- Рецептата за тиква с маскарпоне и домашен карамел на Златка Димитрова от "Черешката на тортата"
- Какво да сготвим с тиква: 14 бързи есенни рецепти
- Пречистване на организма с тиква
- Постен тарт с тиква
- Съвременната пепеляшка ползва тиквата умно
- Пийте тиквен сок за повишаване на имунитета