- 4 големи праскови
- 150 г кафява захар демерара
- 1 стрък розмарин
- 2 стръка мащерка
- 30 г масло
- едра сол на вкус
- За соления карамелен сос:
- 200 г захар
- 120 г течна сметана 35%
- 40 г масло
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- едра сол на вкус
Начин на приготвяне:
Първо смелете захарта с мащерката и розмарина в чопъра за около 30 секунди.
Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете прасковите на две. Разтопете маслото в тиган с дебело дъно на умерен огън. Поръсете с ароматизираната захар. Наредете прасковите в тигана с разрязаната страна надолу. Оставете ги така за около 4-5 минути, докато не се карамелизират леко. Поръсете с още малко захар. Прасковите ще пуснат малко сок, който ще се сгъсти, щом ги прехвърлите във фурната.
Обърнете прасковите на другата страна, поръсете със захар и сол, мащерка и сложете във фурната. Оставете да се пекат, докато омекнат хубаво около 10 минути. Времето за печене зависи и от размера на прасковите и това колко са зрели.
За карамеления сос карамелизирайте захарта. Когато се получи хубав меден цвят, добавете първо маслото и разбъркайте, докато се разтопи, а после на няколко пъти полека добавете сметаната. Ще се освободи голямо количество пара, затова внимавайте. През цялото време, докато добавяте маслото и сметаната, бъркайте, за да не се разпадне сместа.
Дръпнете от огъня и завършете карамеления сос като добавите ванилия и едра сол на вкус. Сервирайте прасковите в чиния, залейте ги със соления карамелен сос и сервирайте със сладолед.
Още рецепти:
- Лека плодова торта
- Неделна торта без печене
- Малка ягодова торта
- Как да направим шоколадова торта за една минута
- Палачинкова торта
- Виенска торта за шокоманиаци