Печени праскови

Със солен карамелен сос и мащерка

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти
  • 4 големи праскови
  • 150 г кафява захар демерара
  • 1 стрък розмарин
  • 2 стръка мащерка
  • 30 г масло
  • едра сол на вкус
  • За соления карамелен сос:
  • 200 г захар
  • 120 г течна сметана 35%
  • 40 г масло
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • едра сол на вкус

Начин на приготвяне:

Първо смелете захарта с мащерката и розмарина в чопъра за около 30 секунди. 

Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете прасковите на две. Разтопете маслото в тиган с дебело дъно на умерен огън. Поръсете с ароматизираната захар. Наредете прасковите в тигана с разрязаната страна надолу. Оставете ги така за около 4-5 минути, докато не се карамелизират леко. Поръсете с още малко захар. Прасковите ще пуснат малко сок, който ще се сгъсти, щом ги прехвърлите във фурната. 

Обърнете прасковите на другата страна, поръсете със захар и сол, мащерка и сложете във фурната. Оставете да се пекат, докато омекнат хубаво около 10 минути. Времето за печене зависи и от размера на прасковите и това колко са зрели. 

За карамеления сос карамелизирайте захарта. Когато се получи хубав меден цвят, добавете първо маслото и разбъркайте, докато се разтопи, а после на няколко пъти полека добавете сметаната. Ще се освободи голямо количество пара, затова внимавайте. През цялото време, докато добавяте маслото и сметаната, бъркайте, за да не се разпадне сместа. 

Дръпнете от огъня и завършете карамеления сос като добавите ванилия и едра сол на вкус. Сервирайте прасковите в чиния, залейте ги със соления карамелен сос и сервирайте със сладолед.

Още рецепти:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти