- 6 ябълки (средно големи)
- 300 мл ябълков сайдер
- 50 кафява захар
- 1/4 ч.л. канела
- 80 г краве масло
- 2-3 филийки козунак
- 50 г сурови лешници
- 1/2 ч.л. смлян джинджифил
- За соса:
- 100 мл течна животинска сметана
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 2 жълтъка
- 50 мл ром
- 80 г захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Отстранете твърдата вътрешност и семките на ябълките и ги поставете в тава. Поръсете ги със смес от захар и канела и върху всяка сложете по малко от маслото. Налейте сайдера и изпечете за около 25 минути.
Натрошете на едро козунака в тава. Поръсете с джинджифила и накълцани лешници. Полейте с останалото масло, предварително разтопено.
Печете във фурна на 180 градуса до златисто - за 8-10 минути, разбърквайте периодично.
За соса в метална купа разбъркайте жълтъците, сметаната, бурбонската ванилова захар, рома, 100 мл от течността от ябълките и захарта. Гответе на водна баня, докато сосът се уплътни. Дръпнете от огъня и по желание добавете 1 с.л. масло.
Поднесете ябълките с ваниловия сос и хрупкавия козунак с лешници.
Още:
-
Есенен сладкиш с ябълки и грозде
-
Чаша здраве всеки ден – сок от ябълка, морков и джинджифил
-
Непознатите ябълки
- Есенна торта с ябълки и круши
-
Компот от ябълки
- Лесна торта без печене