6 ябълки (средно големи)
300 ;. ябълков сайдер
50 г кафява захар
1/4 ч. л. канела
80 г краве масло
2-3 филийки козунак
50 г сурови лешници
1/2 ч. л. джинджифил
за соса:
100 мл течна животинска сметана
10 г бурбонска ванилова захар
2 жълтъка
50 мл ром
80 г захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Избушете ябълките и ги поставете в тава. Поръсете ги със смес от захар и канела и върху всяка сложете по малко от маслото. Налейте сайдера и изпечете за около 25 минути.
Натрошете на едро козунака в тава. Поръсете с джинджифила и накълцани лешници. Полейте с останалото масло, предварително разтопено.
Печете във фурна на 180 градуса до златисто - за 8-10 минути, разбърквайте периодично.
За соса в метална купа разбъркайте жълтъците, сметаната, бурбонската ванилова захар, рома, 100 мл от течността от ябълките и захарта. Гответе на водна баня, докато сосът се уплътни. Дръпнете от огъня и по желание добавете 1 с.л. масло.
Поднесете ябълките с ваниловия сос и хрупкавия козунак с лешници.
Още изкушаващи идеи за десерт:
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен шоколадов десерт
- Императрицата на десертите - мелбата
- Френските сладки "Макарон"
- Как десертът ще ни помогне да отслабнем