Необходими продукти (за 2 порции):
2 банана
100 г млечен шоколад
6 супени лъжици прясно мляко
10-15 г масло
ядки (орехи, лешници и кокосови стърготини)
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 200 градуса. Поставяме необелените банани върху хартия за печене и печем 12 минути или до омекване. По време на печенето кората почернява, но това не бива да ви притеснява.
Докато се пекат бананите, приготвяме шоколадовия сос. Разтопяваме шоколада на водна баня и прибавяме към него маслото, топлото (но не горещо) мляко и разбъркваме до хомогенизиране и получаване на гладък сос.
Внимателно обелваме изпечените банани. Най-удачно е да работим направо в тавата. Бананът се отстранява от кората много лесно с помощта на остър нож. Достатъчно е с върха му да пробием обвивката на едно място и да разрежем по дължина до края. След това може да работим с ръце.
В следващата стъпка разполовяваме плода на две части, а може да го нарежем и на повече парчета (въпрос на предпочитания).
Внимателно преместваме парченцата банан в чиния, заливаме обилно с топлия шоколадов сос и поръсваме с ядките.
Печен банан с шоколадов сос
Летящ старт на деня
14839