За блата:
5 яйца (на стайна температура)
80 г брашно
120 г захар
20 г какао
1 щипка сол
За крема:
250 г меко краве масло
200 г пудра захар
5 жълтъка
1 пакетче бурбонска ванилова захар
За намазване и гарниране:
350 г студена сметана (35% масленост)
100 г пудра захар
100 г сурови белени шамфъстъци
180–200 г сладко от боровинки
Начин на приготвяне:
1. Пригответе блата, като разбиете яйцата със солта и захарта много добре (около 10 минути). Прибавете към тях брашното, разбъркайте внимателно и разделете на две части. Към едната сложете пресятото какао и разбъркайте.
2. Покрийте плитка тава с хартия за печене и намажете с олио. С хартията направете разделител по средата, за да изпечете двата цвята тесто в един съд едновременно. Сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 10 минути. Извадете и охладете.
3. Жълтъците за крема разбийте с половината от захарта и ванилията на водна баня. Останалата захар, смесете с мекото масло и разбийте с миксер – трябва да стане на пухкав крем. Когато жълтъците се сгъстят, махнете от огъня и охладете леко. Бъркайте периодично, за да не се образува кора.
4. Разбъркайте маслото и жълтъците хубаво и кремът е готов.
5. Разрежете изпечените блатове на две части – два бели и два кафяви.
6. Намажете ги със сладко от боровинки и ги слепете, като ги намажете с крем. Намажете с крем от всички страни и приберете в хладилник за кратко.
7. Разбийте сметаната с пудрата захар – трябва да стане пухкава. Приберете на студено. Шамфъстъците смелете в блендер и пресейте през цедка. Отделете само фината част за поръсване.
8. Разрежете рулото на две – диагонално по дължина. Слепете двете разрязани части със сметана, така че да се получи триъгълно руло. Разпределете отгоре сметаната, поръсете с фино смлените и пресети ядки и приберете в хладилник за 1 час.