За блата
яйца - 5 броя
захар - 125 гр
брашно - 125 гр
ванилия - 2 броя
За крема и пълнежа
пудра захар - 250 гр
масло - 450 гр
прясно мляко - 3-4 с.л.
конфитюр от кайсии - 1/2 бурканче
обикновени бисквити натрошени - 30 гр
орехи натрошени - 30 гр
натурален шоколад - 50 гр
Вкусът на тези пасти дънер с конфитюр от кайсии ще ви върне в детството. В някогашните сладкарници, в които ни водеха родителите ни след съботния пазар, за да ядем именно пасти. С боза или с лимонада, или пък с плодово мляко. Гледаха ни как поглъщаме щедро намазаните с крем сладкиши и ни се радваха. Беше сладко преживяване, което чакахме по цяла седмица.
Не беше толкова отдавна, но от Mate Kitchen знаят, че днес все по-трудно намираме онези пасти. Мекият пандишпан, намазан щедро с маслен крем, гарниран с конфитюр от плодове, в койно няма цяла колекция от подобрители, и поръсен с микс от орехи, настърган шоколад и натрошени бисквити. Затова решихме да ви ги направим ние – чудните пасти дънер, които да поднесете в стъклена или кристална чинийка, с малка виличка и чаша студено мляко, кафе или каквото друго ви се стори подходящо.
Факт е, че приготвянето на пандишпанови пасти отнема малко повече време, но пък си струва всяка отделена за това минута. И ще бъдем откровени – ако разполагате с домашни или фермерски продукти, ще се получат най-добре. Пресни домашни яйца с наситено жълт цвят на жълтъка, гъсто и маслено прясно мляко, домашен конфитюр от кайсии без желатин и подобрители, мандраджийско масло. Може да усетите нотка носталгия, но тя е единствено по качествените продукти, от които можем да сътворим чудеса.
Малък съвет от Mate Kitchen, когато печете тестото за вашите пасти дънер. Ползвайте достатъчно голяма тава, така че блатът да стане тънък. Така ще ви е по-лесно да го навиете и когато нарежете готовите пасти, ще се види охлювчето вътре.
Начин на приготвяне:
За блата
1. Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете постепенно и на ръка брашното и ванилията. Разбъркайте до получаване на гладка смес.
2. Прехвърлете я в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене, и я разпределете на тънък пласт.
3. Печете пандишпановия блат на 170 градуса 15-20 минути.
4. Извадете готовия блат от фурната, прехвърлете го върху чиста кърпа, отстранете хартията и както е топъл, го навийте на стегнато руло. Оставете го така докато се охлади напълно.
За крема и пълнежа
1. Разбийте на пухкава смес омекналото на стайна температура масло с пресятата пудра захар и прясното мляко. Запазете малка част от крема, за да намажете с нея готовото руло, а останалото количество ползвайте за пълнеж.
2. След като пандишпановият блат изстине, го разстелете внимателно и го намажете с крем.
3. В единия край, откъдето ще започнете да навивате рулото, разпределете на тясна ивица конфитюра от кайсии. Завийте стегнато руло, увийте го в опаковъчно фолио, за да запази формата си и го приберете в хладилника за около час да стегне.
За гарниране
1. Извадете рулото от хладилника, намажете го с останалия крем и го поръсете със смес от натрошени орехи, бисквити и настърган шоколад.
2. Нарежете го на широки цилиндрични парчета и след това всяко от тях разрежете по диагонал, за да се получи като отрязан дънер.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа обикновени бисквити, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа натурален шоколад, което може да предизвика алергични реакции.