заквасена сметана - 1 кг
къпини - 250 гр
шоколадови бисквити - 300 гр
масло - 125 гр
пудра захар - 4 с.л.
захар за овалване на плодовете - 4 с.л.
желатин 20 грама - 2 пакетчета
Имаме нов вкус за галещите есенни следобеди – парфе с къпини. Леко и нежно, с фина текстура и запомнящ се вкус. Ще ви хареса контрастът между основата от шоколадови бисквити, крема от заквасена сметана и характерната сладост на зрелите къпини. С чаша кафе или капучино е просто чудесно.
Ще видите в списъка с продукти за нашето парфе от Mate Kitchen, че захарта не е никак много. Ако обичате по-сладко, може да добавите още, за да постигнете желания от вас вкус.
Забелязали сме, че често пренебрегваме вкусните къпини. Много хора подминават с безразличие отрупаните с плод ниски храсти, когато са на разходка сред природата. Като че ли от всички горски плодове най-малко консумираме тях, защото не знаем какво да ги правим. Мислим си, че са кисели и не са вкусни. Истината е, че добре узрелите къпини са великолепни, със специфичен вкус и най-вече – сладки. Дивите са по-дребнички, но култивираните сортове впечатляват с размер. С тях можете да приготвите всички рецепти, в които влагате някакъв горски плод – ягоди, малини, боровинки, касис.
Обикновено ви казваме, че можете да ползвате каквито имате горски плодове и това важи с пълна сила и за нашето парфе с къпини. Но горещо ви препоръчваме да не ги заменяте. Осмелете се да ги опитате, няма да съжалявате.
Начин на приготвяне:
1. Смелете бисквитите в блендер, към тях прибавете разтопеното масло и месете до едра еднородна смес.
2. Изсипете я във форма за торта с подвижно дъно, покрита с хартия за печене и найлонови ленти по бордовете. Разпределете бисквитената смес равномерно. Помогнете си с ръка или с чаша и оставете в хладилника да стегне.
3. През това време накиснете желатина в 100 мл студена вода и оставете да набъбне.
4. Разбийте сметаната и захарта добре с миксер.
5. Разтопете набъбналия желатин на водна баня, прибавете го към сметаната и разбъркайте много добре.
6. Извадете блата от хладилника и изсипете половина от сместа върху него. Подредете в произволен ред оваляните в захар къпини и залейте с останалата смес.
7. Приберете парфето в хладилника за 5-6 часа (най-добре е за цяла нощ). След като стегне напълно, освободете ринга, отлепете найлоновите ленти, декорирайте по желание и поднесете.
Внимание: Съдържа масло и заквасена сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.