праскови зрели - 6 бр.
жълтък - 2 бр.
пудра захар - 1 ч.ч.
прясно мляко пълномаслено - 1/2 ч.ч.
течна сметана подсладена - 250 гр
лимони прясно изцедени - 1/2 бр.
желатин общо 20 грама - 2 бр.
Елегантното парфе е френски десерт с над 100-годишна история. В родината му го приготвят, като смесват сметана, яйца, захар и плодов сироп, за да се получи кремообразна смес, която след това се замразява във високи стъклени чаши. Друг вариант за направата му е сметаната да се замени с разбити белтъци, но тогава консистенцията му е по-шуплеста и не така плътна. В американската версия има повече съставки, включително ядки, кисело мляко, ликьор, а топингът е от пресни плодове и бита сметана.
Макар да звучи и да изглежда много изискано, рецептата всъщност никак не е трудна за приготвяне. Тя може да се изпълни без проблем в домашни условия, защото не изисква някакво специално кухненско оборудване. Най-важното, което трябва да направите, е да почистите плодовете много старателно от мъха, въпреки че след това ще ги белите. Той се отстранява най-добре първо на сухо с памучна кърпа или гъбичка и чак след това прасковите се измиват с вода.
Другият вариант е да ползвате нектарини, но имайте предвид, че те имат съвсем различен вкус.
Парфето е чудесен начин да разнообразите лятното меню (и не само) и да предложите студен десерт, който е различен от сладоледа. Може да го направите във форма с подвижно дъно и да го режете на парчета като торта. Другият вариант е да го замразите в индивидуални купички. Който и да изберете, надяваме се да ви стане любим като на нас.
Начин на приготвяне:
1. Измийте плодовете, след това ги обелете от кората и махнете костилките. Пасирайте прасковите с миксер, докато постигнете фино пюре.
2. Разбийте в една купа жълтъците с пудра захар, докато се образува белезникава пяна, след това добавете млякото, като продължавате да разбърквате.
3. Поставете млечната смес на водна баня и разбърквайте, докато се сгъсти. Отместете крема от котлона, а когато той започне да изстива, прибавете разбитата сметана и пюрето от праскови с лимоновия сок.
4. Накиснете в 12 супени лъжици вода желатина, докато набъбне, след което го разтворете на водна баня. Оставете да се охлади, прибавете към млечната смес и разбъркайте.
5. Изсипете крема в тавичка, облепена с хартия за печене или опаковачно фолио, и пъхнете тавичката в хладилника за 5-6 часа.
6. След като се стегне, извадете парфето от тавичката, като отстраните хартията. Нарежете го на парчета с дебелина 2 см, и го сервирайте в чинии, украсени с резанчета праскова, поръсени с лимонов сок.
Внимание: Съдържа жълтък, прясно мляко и течна сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.