Необходими продукти:
4 банана
200 мл прясно мляко
120 г царевично брашно
120 г брашно
2 яйца
2 с. л. кафява захар „Демерара“
2 с. л. кокосови стърготини
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
олио за пържене на маслена баня
за соса:
120 г захар
50 г краве масло (студено)
100 мл животинска сметана
25 мл соев сос "Kikkoman"
за сервиране:
200 г ванилов сладолед
80 г кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Захарта за соса се карамелизира. Когато стане със златист цвят и се разтвори напълно, се налива сметаната. Оставя се да се сгъсти, дърпа се от огъня и се охлажда леко.
Малко по малко се прибавя маслото, когато се разтвори, се налива соевият сос, разбърква се и се охлажда.
Яйцата за панировката се разбиват и се смесват с прясното мляко, двата вида брашно, кокосовите стърготини, захарта, бакпулвера и ванилията. Трябва да се получи смес, малко по-гъста от тази за палачинки.
Бананите се белят и се режат на парчета.
Потапят се в панировката и се пържат за 3–4 минути на маслена баня (180 градуса). Изваждат се и се отцеждат.
Кокосовите стърготини за гарниране се запичат на сух тиган. Охлаждат се.
Бананите се поднасят, залети със соса. Гарнират се с оваляни в стърготините топки сладолед.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Двойношоколадов кекс с цял портокал
Ароматен кекс с индийско орехче