За панакотата:
500 мл течна животинска сметана (35%)
250 мл прясно мляко
150 г захар
1 ч.л. шушулки кардамон
1 пакетче желатин
За крема от мандарини:
250 мл фреш от мандарини
1 мандарина
200 г захар
6 жълтъка
125 г краве масло
Начин на приготвяне:
1. За панакотата в касерола загрейте сметаната и захарта заедно с начуканите семена кардамон. Кипнете и когато захарта се разтвори, дръпнете съда от котлона.
2. Налейте млякото и оставете така 30 минути на стайна температура. След това прецедете.
3. Желатина залейте с 5-6 с.л. студена вода. Когато набъбне, загрейте го на водна баня и налейте в млечната смес, разбъркайте.
4. Разпределете сместа в стъклени чаши и ги приберете в хладилник. Кремът трябва да стегне хубаво.
5. За мандариновия крем в касерола смесете сока от мандарини, захарта, настърганата кора от една мандарина, маслото и загрейте на водна баня.
6. Прибавете жълтъците и гответе на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Прехвърлете в чиста купа, покрийте и охладете, кремът трябва да остане леко течен, а не да се втвърди.
7. Върху готовата панакота разпределете мандариновия крем и декорирайте с парчета мандарина.