Панакота с кисело мляко

Панакота с кисело мляко

5 от общо 1 гласа
180 мин.
Необходими продукти
  • сладкарска сметана - 400 мл - 7.18 лв
  • кисело мляко - 300 гр - 1.12 лв
  • захар - 100 гр - 0.27 лв
  • желатин 2 пакетчета - 20 гр - 1.18 лв
  • ванилия - 1 бр - 0.05 лв
  • ягодов конфитюр или друг конфитюр по избор - 8 ч.л. - 1.00 лв
  • натурален шоколад за украса
  • прясна мента за украса

Знаете ли, че един от най-обичаните и най-често поръчвани по света десерти – панакота – буквално се превежда като „сготвен крем“? Неустоимото изкушение тръгва от италианския регион Пиемонт и тъй като има много варианти за неговото приготвяне, ние решихме да ви представим нашия. Панакота с кисело мляко, която е по-лека, защото намалихме количеството на сладкарската сметана. Така допълнителните порции тук са не само позволени, но даже препоръчителни.

Тайната в приготвянето на перфектната панакота е в правилните пропорции. Особено когато говорим за желатина. Ако прекалите с него, десертът става твърде желиран и сякаш поглъща всички вкусове. Ако сложите прекалено малко, нямате панакота, а течен пудинг. Целим перфектната консистенция – твърд, но кремообразен десерт.

Ако искате вашата панакота с кисело мляко да се представите като перфектния сладкар, можете да замените ванилията на прах с шушулка. Най-лесният вариант е да разрежете шушулката на две по дължина и да изстържете семенцата. После ги прехвърлете при захарта и сладкарската сметана. Не забравяйте да прецедите сместа през цедка, за да може крайният резултат да е максимално гладък и фин.

При завършването на вашата панакота сложете лъжичка или две конфитюр по избор. Плодовите конфитюри донасят нужната киселиност, която да балансира сладкия десерт. С украсата можете да се развихрите – подходящо е и допълването със стърготини шоколад, и с начупени ядки. Оставяме го във ваши ръце.

Да ви е сладко, приятели!

  1.  Сложете в купичка желатина с няколко лъжици вода да набъбне.
  2.  Загрейте сметаната в тенджерка заедно със захарта и ванилията и бъркайте докато се разтвори захарта.
  3.  Добавете желатина и бъркайте докато и той се разтвори напълно.
  4.  За по-сигурно прецедете сместа с цедка и я добавете към предварително разбитото до гладкост кисело мляко.
  5.  Разпределете в купички за крем карамел или в алуминиеви формички за еднократна употреба и ги сложете в хладилника за 2-3 часа.
  6.  Обърнете готовата панна кота в чинийка, отгоре поставете 1 ч. л. от конфитюра.
  7.  С белачка за картофи направете лентички от натуралния шоколад и завършете с листенце мента.

Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа натурален шоколад, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа ягодов конфитюр, което може да предизвика алергични реакции.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти