За панакотата:
600 мл прясно мляко
200 г кисело мляко
75 г мед
3 с.л. кокосови стърготини
2 шушулки ванилия
1 лимон, настъргана кора
1 лайм, настъргана кора
1 портокал, настъргана кора
За гранитата:
5 ч.ч. диня на кубчета
3/4 ч.ч. мед
1 лайм, настъргана кора
2 с.л. кокосови стърготини
1 с.л. нарязана прясна мента
Начин на приготвяне:
1. За панакотата сипете прясното мляко в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулките ванилия, кокосовите стърготини и меда. Настържете фино кората на лимона, лайма и портокала. Разбъркайте и загрейте до около 50 градуса.
2. В купа сипете желатина и добавете към него няколко лъжици топло мляко и разбъркайте енергично. Щом желатинът се разтвори и няма бучки, го добавете към топлото мляко. Бъркайте докато желатинът се смеси. Прецедете сместа в купа и я оставете да изстине. След това добавете киселото мляко и разбъркайте. Пресипете в друг съд и поставете в хладилник за 1 нощ.
3. За гранитата обелете и нарежете диня на кубчета. Отстранете семките. Сложете динята в блендер заедно с мед, 1 с.л. кокосови стърготини, нарязаната на ситно мента и фино настърганата кора на лайм. Разбийте до гладкост и пресипете в разлят съд. Поставете го във фризер за 2 часа.
4. Извадете замръзналата смес и с опакото на вилица я стържете и разбърквайте. Поставете отново във фризер за още 2 часа, като стържете и разбърквате още 2 пъти.
5. Върху охладената панакота сипете гранита от диня. Поръсете с нарязани листа мента и четвъртинки ягоди.