Панакота с гранита от диня

Свеж десерт с дъх на лято

5 от общо 1 гласа
40 мин.
Необходими продукти

За панакотата:

600 мл прясно мляко

200 г кисело мляко

75 г мед

3 с.л. кокосови стърготини

2 шушулки ванилия

1 лимон, настъргана кора

1 лайм, настъргана кора

1 портокал, настъргана кора

За гранитата:

5 ч.ч. диня на кубчета

3/4 ч.ч. мед

1 лайм, настъргана кора

2 с.л. кокосови стърготини

1 с.л. нарязана прясна мента

Начин на приготвяне:

1. За панакотата сипете прясното мляко в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулките ванилия, кокосовите стърготини и меда. Настържете фино кората на лимона, лайма и портокала. Разбъркайте и загрейте до около 50 градуса.

2. В купа сипете желатина и добавете към него няколко лъжици топло мляко и разбъркайте енергично. Щом желатинът се разтвори и няма бучки, го добавете към топлото мляко. Бъркайте докато желатинът се смеси. Прецедете сместа в купа и я оставете да изстине. След това добавете киселото мляко и разбъркайте. Пресипете в друг съд и поставете в хладилник за 1 нощ.

3. За гранитата обелете и нарежете диня на кубчета. Отстранете семките. Сложете динята в блендер заедно с мед, 1 с.л. кокосови стърготини, нарязаната на ситно мента и фино настърганата кора на лайм. Разбийте до гладкост и пресипете в разлят съд. Поставете го във фризер за 2 часа.

4. Извадете замръзналата смес и с опакото на вилица я стържете и разбърквайте. Поставете отново във фризер за още 2 часа, като стържете и разбърквате още 2 пъти.

5. Върху охладената панакота сипете гранита от диня. Поръсете с нарязани листа мента и четвъртинки ягоди.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти