500 мл животинска сметана
100 мл сироп от виолетки
280 г дребни боровинки
100 г захар
10 г желатин
за соса:
200 г дребни боровинки
80 г пудра захар
20 мл лимонов сок
за украса:
50 г боровинки
И най-обикновения десерт става вълшебен, стига в него да има боровинки.
Начин на приготвяне:
Сметаната, захарта, сиропът от виолетки и боровинките се кипват в касерола. Оставят се на огъня, докато захарта се разтвори.
Сместа се пасира, прецежда се и се оставя да се охлади до стайна температура.
Желатинът се накисва в 30 мл студена вода. Когато набъбне, се загрява, за да се разтвори.
Налива се към боровинковата смес и се разбърква.
Кремът се налива в силиконови форми или метални шоли. Прибира се в хладилник за 4 часа, за да стегне.
Боровинките, захарта и лимоновият сок за соса се смесват в касерола и се варят, докато се сгъстят. След това се смилат и се прецеждат.
Панакотата се сервира със соса и пресни боровинки.
Още няколко идеи за сладолед:
- В настроение за сладолед
- Как да си направим мелба в ананас
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен домашен сладолед