за палачинките:
200 мл газирана вода
600 мл прясно мляко
300 г брашно
4 яйца
1 с. л. разтопено краве масло (+ за намазване)
40 г захар
1 щипка сол
1 ч. л. инстантно кафе
3 ч. л. какао
за крема:
300 мл течна животинска сметана
60 мл „Марсала“
200 г пудра захар
1 ванилия
4 жълтъка
какао за поръсване
Начин на приготвяне:
За палачинките в купа разбийте брашното, яйцата, маслото, кафето, какаото, солта, захарта, прясното мляко и газираната вода. Оставете тестото за 30 минути в хладилник.
В намазан с масло тиган пригответе тънки палачинки. За крема смесете жълтъците, марсалата и захарта и ги гответе на водна баня, докато се сгъстят. Дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади.
Разбийте сметаната – трябва да стане пухкава.Смесете маскарпонето с жълтъците и ванилията, а след това и с разбитата сметана.
Подредете палачинките една върху друга, като ги мажете с крем и ги ръсите с какао. Завършете с крем. Охладете тортата за поне 4 часа. Преди поднасяне поръсете с какао.
- Лека плодова торта
- Неделна торта без печене
- Малка ягодова торта
- Как да направим шоколадова торта за една минута
- Палачинкова торта
- Виенска торта за шокоманиаци