яйца - 3 бр.
прясно мляко - 500 мл
брашно - 180 гр
масло - 50 гр
бакпулвер 5 грама - 1/2 пакетче
ванилов екстракт - 1 ч.л.
захар - 2 с.л.
сол - 1 щипка
Тънки френски палачинки, поднесени с пресни плодове и бита сметана и чаша кафе - така изглежда перфектната сутрин през почивните дни според Mate Kitchen. Имате достатъчно време да се насладите на всяка хапка, без да бързате.
Рецептата за френски палачинки е малко по-различна и се изпълнява на два етапа. Първо се приготвя гъсто тесто, което след това се разрежда със затоплено мляко, в което има масло, захар и ванилия. Захарта е малко, но ванилията значи само едно – че палачинките ще бъдат със сладък пълнеж. Пресни плодове, сметана, шоколад, ядки, мед, нуга, конфитюр, кленов сироп – изборът е повече от апетитен и зависи изцяло от вашите предпочитания. Можете да добавите щипка италианска ефирност със сирене рикота – много подходящо е тук, съветват от Mate Kitchen. Можете да замените сметаната с него или да го комбинирате с плодове.
Характерно за френските палачинки е, че те са изключително тънки, почти прозрачни, и едновременно с това пухкави, което дължи на бакпулвера. Затова е важно колко количество тесто ще налеете в тигана. Не се притеснявайте от залепване, маслото в тестото се грижи това да не се случва. Освен това овкусява палачинките отвътре, което изпраща вкуса далеч от това, което познаваме.
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата с миксер и към тях добавете бакпулвера и брашното на порции до пълното му усвояване. Трябва да се получи гъста каша или меко тесто.
Оставете сместа встрани и загрейте млякото. Към него прибавете захарта, ванилията и маслото. Бъркайте непрекъснато, докато маслото се разтопи.
Преди млякото да заври, дръпнете от котлона и постепенно започнете да добавяте към гъстата каша при непрекъснато бъркане, докато получите хомогенна смес.
Загрейте тиган на котлона, намажете го с олио и в него равномерно разлейте от сместа до оформянето на тънка палачинка. Печете и от двете страни до златист загар.
Внимание: Съдържа яйца, брашно, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.