Необходими продукти за масления блат:
200 г брашно
1/3 ч.ч. захар
125 г меко масло
щипка сол
1 яйце
Продукти за крема:
250 мл прясно мляко
2 жълтъка
5 с.л. захар
2 с.л. царевично нишесте
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
300 мл. заквасена сметана
Продукти за кайсиевия топинг:
8-9 бр пресни, по-твърди кайсии
1 кафена ч.ч. захар
1 с.л. царевично нишесте
1/2 кафена ч.ч. вода
пресни малини
Начин на приготвяне:
Започнете с масленото тесто. Приготвя се изключително лесно.
Смесете в купа брашното, захарта и солта. Нарежете мекото масло на малки парченца и започнете да го претривате с ръка, заедно със сухите съставки. Чукнете яйцето и хубаво омесете всичко, докато получите тесто. Увийте го в кухненско фолио и го приберете в хладилника за поне 20 минути.
През това време пригответе крема за пая. Сложете в купа захарта, нишестето и ванилията. Добавете двата жълтъка и бъркайте с миксер. Налейте внимателно прясното мляко и хубаво разбийте сместа. Прехвърлете в тенджера на котлона и сварете на най-ниската степен пухкав крем, като непрекъснато бъркате. Отстранете, оставете леко да се охлади и сложете лимоновата кора. След това разбъркайте хубаво крема с миксер, заедно със заквасената сметана. Кремът е готов. Приберете в хладилника, за да се охлади добре.
Извадете тестото от хладилника. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла тавичка или форма за пай обилно с масло. Разстелете тестото на дъното и с ръце го разпределете по стените и дъното. Ако желаете можете и да го разточите, но не е необходимо. С масленото тесто се работи много лесно. Набодете го с вилица по дъното. Сложете отгоре хартия за печене и изсипете боб или друга тежест. Пъхнете във фурната и го печете около 20 минути, след което отстранете хартията с тежестта и печете още 5 минути. Оставете го да изстине добре. Прекарайте нож по ръба и внимателно обърнете формата, за да извадите подложката.
Измийте и нарежете кайсиите на половинки, след което на четвъртинки. Сложете ги в тиган на котлона и ги поръсете със захар и малко вода. Бъркайте внимателно, за да не се разкашкат. Когато захарта стане на сироп извадете внимателно плодовете и добавете 1 с.л. нишесте, предварително разбъркана с няколко лъжици вода, за да се стопи. Разбъркайте и щом усетите, че се сгъстява соса. върнете плодовете обратно в тигана. Внимателно разбъркайте и отстранете от котлона. Когато поизстинат, ако желаете, обелете кайсиите от люспите. Старайте се да запазите цялостта на плодовете.
Сглобяване на пая:
Излейте крема в средата на маслената подложка и с лъжица го разнесете равномерно. Подредете кайсиите в каквато форма желаете. Боднете малините отстрани. Охладете пая добре и го поднесете студен.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Други рецепти:
Чийзкейк със сладко от кайсии
Маслени бисквити
Плодова торта за ценители
Кайсиево руло с орехи