За основата:
3 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч.
1/2 ч.ч. студено безсолно масло
1/3 ч.ч. студена вода
1 с.л. бял винен оцет
1 голям белтък
За пълнежа:
1 1/2 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
1/2 ч.л. смлян кардамон
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч. безсолно масло
1 шушулка ванилия
4 големи яйца
1 1/4 ч.ч. мътеница
Начин на приготвяне:
1. За основата сипете брашното, захарта и солта в купа и ги разбъркайте добре. След това добавете студените и нарязани на кубчета растителна мазнина и масло. Разбъркайте с натиск, с помощта на вилица.
2. В купичка смесете водата, яйцето и оцета. Добавете сместа на тънка струйка към сухите съставки, като разбърквате. След това омесете тестото с ръце, колкото да се съедини и да стане на топка. Сплескайте във формата на диск и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото с помощта на точилка между два листа прозрачно фолио с диаметър 30 см и дебелина 3-6 мм. Ако тестото е прекалено стегнато, изчакайте да се отпусне за 5-10 минути.
3. Прехвърлете тестото в пилтка форма за пай (диаметър 23 см) и го напаснете по дъното и стените. Изрежете излишното тесто по краищата. Оформете краищата с пръсти. Надупчете дъното на тестото с вилица и поставете в хладилник за 30 минути.
4. Поставете кръг изрязана хартия за печене върху тестото и изсипете зърна суров боб. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 190 градуса 10-15 минути. Отстранете хартията със зърната боб и печете още 5 минути. След като извадите основата от фурната, намажете с разбит белтък.
5. За пълнежа разтопете маслото. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. В купа смесете брашното, солта, индийското орехче и кардамона. Разбъркайте добре. Добавете разтопеното масло на тънка струйка, като разбърквате. След това добавете яйцата едно по едно, като разбърквате докато всяко яйце се поеме от сместа. Накрая добавете добре разклатена предварително мътеница или рядко кисело мляко. Разбъркайте до хомогенност.
6. Поставете формата с основата в голяма тава и изсипете пълнежа върху нея. Печете на 175 градуса 50-60 минути.