За тестото:
300 г брашно
70 г захар
щипка сол
200 г масло
1 жълтък
За пълнежа:
350 г маскарпоне
250 г заквасена сметана
3 жълтъка
2 органични лимона
1 компот от круши
Начин на приготвяне:
1. За тестото смесете брашното, захарта, солта и нарязаното на кубчета масло в купа. Разбъркайте с помощта на миксер. Щом се образуват маслени трохи, добавете жълтъка, без да спирате разбиването.
2. Извадете тестото и го дооформете върху набрашнен плот. Поставете го в предварително намазана с масло форма с пружина и с ръце го разстелете равномерно по дъното на формата, като образувате и нисък ръб по стените. Надупчете тестото с вилица на много места и го поставете в хладилник за 30 минути.
3. За пълнежа смесете в купа маскарпонето, заквасената сметана, жълтъците и фино настърганата кора на лимоните. Добавете и сока на 1 лимон. Разбъркайте добре.
4. Поставете тестото в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Извадете го и върху него подредете нарязаните на резени круши. Залейте със сместа за пълнежа, като я разпределите равномерно. Печете пая 10 минути на 180 градуса, а след това 30 минути на 160 градуса.
5. Оставете пая с круши да изстине напълно преди да го нарежете на парчета.