1 час (време за охлаждане на тестото)
Необходими продукти за 1 пай:
за масленото тесто:
500 г брашно
3 с. л. захар
300 г краве масло
1 щипка сол
1 щипка канела
за плънката:
500 г праскови
200 мл сладкарска сметана
300 мл прясно мляко
3 яйца
2 с. л. захар
1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
1. Брашното се изсипва в голяма купа и се смесва със захарта, солта и канелата. Прибавя се предварително нарязаното на кубчета и леко размекнато масло. Меси се енергично с ръце, като е желателно маслото да не се разтопява. Оформя се на топка и се слага в хладилник за около час.
2. Тестото се разстила в подходяща тавичка така, че да покрие и стените й. Дебелината на блата трябва да е около 0,5 см. Пече се в предварително сгорещена до 180 градуса фурна за около 15–20 минути и се изважда.
3. Яйцата се разбиват в купа, добавят се млякото, сметаната, захарта, ванилията и половината от прасковите, нарязани на кубчета. Останалите се режат на лодки и се оставят за украса. Сместа се сгъстява на водна баня около 10 минути, като непрекъснато се бърка.
4. Готовата плънка се разстила върху полуопеченото тесто. Отгоре се подреждат отделените за украса праскови и паят се пече около 20–25 минути в предварително сгорещена до 200 градуса фурна. Сервира се охладен.
Сходни рецепти:
Ябълков пай
Пирог с плодове
Превъзходен пирог с ягоди
Вкусен горски пай
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!