За основата:
150 г бисквити Дижестив (10 бр.)
75 г масло
За пълнежа:
75 г масло
75 г тъмнокафява захар Мусковадо
397 г подсладено кондензирано мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
За топинга:
300 мл пълномаслена течна сметана
3 малки банана
50 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
1. За основата смелете бисквитите в кухненски робот или блендер до фини трохи и ги пресипете в купа. Разтопете маслото на слаб огън. Изсипете разтопеното масло върху бисквитите и разбъркайте.
2. На дъното на форма с пружина (диаметър 20 см) сложете изрязан кръг от хартия за печене. Изсипете сместа от бисквити и масло и го разстелете равномерно, като притискате добре с лъжица. Поставете в хладилник за 15 минути.
3. За карамела сипете маслото, кафявата захар и кондензираното мляко в тенджерка. Бъркайте докато сместа стане гладка, лъскава и плътна. Накрая добавете ванилията.*
4. Изсипете пълнежа върху охладената основа и поставете в хладилник за 1 час.
5. Обелете и нарежете бананите на кръгчета и ги подредете върху пълнежа легнали, като не ги допирате до стените на формата, за да не почернеят.
6. Разбийте сметаната до плътност (да не пада от бъркалката) и я разпределете равномерно върху бананите. Поставете пая за още 1 час в хладилника.
7. Начупете и разтопете шоколада на водна баня. Прехвърлете го във фунийка от хартия за печене и отрежете тънко края ѝ. Шприцовайте тънки ленти върху готовия пай „Банофи“.
*За карамеления пълнеж може да използвате направо 1 буркан дулсе де лече вместо тази смес.