За тестото:
2 3/4 ч.ч. брашно
1 с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
2 ч.ч. + 2 с.л. студено безсолно масло
1/2 ч.ч. студена вода
За пълнежа:
8 ч.ч. боровинки
1 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. царевично нишесте
брашно
1 яйце
фина захар
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете в кухненски робот брашното, солта и захарта. Разбъркайте. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и разбийте. В движение добавете студената вода. Оформете тестото на два диска и увийте всеки в прозрачно фолио. Поставете ги в хладилник за 1 час.
2. Сипете 1 ч.ч. боровинки в голяма купа и ги намачкайте или с преса за картофи, или с вилица. Добавете захарта и царевичното нишесте и разбъркайте добре. След това добавете останалите 7 ч.ч. цели боровинки и разбъркайте добре. Оставете сместа да престои настрани.
3. Върху поръсен с брашно плот разточете единия диск тесто в квадратна форма (28 х 28 см). Навийте тестото върху точилката и го поставете на дъното на квадратна форма за пай (23х23 см) с подвижно дъно. Напаснете тестото по дъното и стените, като работите бързо, за да не се отпусне тестото. Подгънете тестото по ръба на формата, за да оформите по-дебел ръб.
4. Прехвърлете формата за пай в голяма тава, постлана с хартия за печене. Изсипете пълнежа от боровинки върху основата от тесто и го разпределете равномерно, като го притиснете леко надолу.
5. Разточете втория диск тесто върху набрашнен плот в същата форма и размер като първия. С помощта на накрайник за шприц оформете рисунка, като използвате шаблон. Прехвърлете тестото върху боровинките и надиплете тестото по краищата, като оформите красив ръб. Намажете пая отгоре с разбито яйце с 1 ч.л. вода. Поръсете с фина захар отгоре.Преди печене поставете пая в хладилник за 1 час.
6. Печете пая в предварително загрята фурна на 230 градуса 25 минути. След това намалете температурата на 200 градуса и печете още 30-35 минути.