прясно мляко - 130 мл - 0.38 лв
овесени трици - 150 гр - 0.69 лв
тиква - 70 гр - 0.10 лв
яйца - 1 бр - 0.67 лв
кафява захар - 1 с.л. - 0.04 лв
бакпулвер - 1 ч.л. - 0.06 лв
сол - 1 кафена лъжичка
кленов сироп - 30 мл - 1.44 лв
олио - 2 с.л. - 0.08 лв
индийско орехче на вкус
джинджифил на прах на вкус
канела на вкус
Започнете деня с неповторимото удоволствие, което тези овесени палачинки с тиква на Mate Kitchen ще ви донесат. Цветът им е примамливо стоплящ, ухаят великолепно не само заради тиквата, но и кленовия сироп и кафявата захар. Този път ще ви изненадаме – не канелата е звездата сред ароматите. Има, но е малко, по-скоро като акцент. Вместо това добавихме в сместа джинджифил на прах и индийско орехче. В кухнята ви ще се настани екзотично настроение, особено ако (си) ги поднесете с чаша чай. Само внимавайте с количеството джинджифил, за да не ги подлютите.
Рецептата за овесени палачинки с тиква на Mate Kitchen веднага влиза в графата здравословни, без обаче да изпадаме в крайности. Не са веган, в тях има яйце, а млякото е съвсем обикновено краве. Импровизацията върху тази традиционна палачинкова основа обаче придава нотката полезност. Вие, разбира се, можете да я обогатите, като добавите шепичка стафиди, нарязани сини сливи или кайсии. Само ги накиснете в течност преди това, за да се рехидратират и да се усещат сочни в готовите палачинки.
Голямото предимство на нашите овесени палачинки с тиква е, че може да си ги хапнете и студени. Тогава дори са още по-вкусни, защото ароматите в тях са по-изявени. Поднесете ги с любим топинг или нарязани пресни плодове. Сложете няколко от тях в кутията на вашия вечно гладен малък ученик или си опаковайте 2-3 за работа. Ще си благодарите, когато умората ви настигне в напрегнатия следобед и имаше нужда от нещо сладичко, за да ви върне силите до края на работния ден.
Начин на приготвяне:
1. Обелете тиквата, почистете я от семките и я настържете.
2. Сложете я в тиган, добавете канелата и задушавайте докато омекне, за десетина минути. Дръпнете от котлона и оставете да изстине.
3. През това време в купа разбийте яйцето заедно с прясното мляко, 2-3 лъжици олио, кленовия сироп, солта, сушения джинджифил, канелата, индийското орехче и бакпулвера.
4. Сипете овесените трици и разбъркайте до гъста каша. Накрая прибавете и охладената тиква и отново разбъркайте.
5. Загрейте тиган на умерена температура, намазнете дъното и оформете палачинки. Печете по 4-5 минути от всяка страна.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.