250 г печени бадеми
кората от 1 портокал
1 ч. л. сода бикарбонат
2 яйца
70 мл олио
25 мл прясно мляко
125 г захар
180 г пшенично брашно
180 г фини овесени ядки
250 г пчелен мед
филирани бадеми и стафиди за декорация
Начин на приготвяне:
Медът и захарта се сипват в тенджерка и се разбъркват.
Налива се олиото и сместа се загрява на много слаб огън, докато захарта се разтопи.
Прясното мляко се разбърква със содата и се добавя към захарната смес, като се бърка на слаб огън.
Бадемите се смилат на фини трохи и се разбъркват с брашното и овесените ядки.
Прибавя се настърганата кора от портокал.
След това се налива захарната смес, чупят се яйцата и се омесва меко тесто.
Тестото се разстила в намаслена тавичка и повърхността се заглажда добре с помощта на шпатула.
Разрязва се на правоъгълни парчета, всяко от които се декорира с филиран бадем и стафиди.
Меденките се пекат около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Прочетете още:
Сладки с шамфъстък и глазура
Дъхави кафени сладки
Как да си направим сладки мечета
Вкусни сладки с шоколад