масло разтопено - 1 ч.ч.
кори за баница - 1 пакет
захар - 1 ч.ч.
портокалов мармалад - 1/2 ч.ч.
орехи - 2 чаени чаши
яйца - 6 бр
лимонова кора - 2 с.л.
галета - 2 с.л.
пудра захар за поръсване
Това, което различава тази рецепта на Mate Kitchen за орехови тарталети, е, че не се налага да месите тесто. Основата за тях е от най-обикновени кори за баница. Просто трябва да сложите няколко една върху друга, за да се получи плътен слой, който няма да пропусне портокаловия мармалад и ореховата плънка. Ако искате още по-изявен цитрусов вкус, може да замените портокаловия мармалад с такъв от мандарини и да настържете кора от мандарини.
Ореховите тарталети са семпъл и лесен за приготвяне и в същото време впечатляващ десерт. Хората, които обичат ядки, ще го оценят.
Кулинарите от Mate Kitchen правят тези орехови тарталети в огнеупорни десертни купички и затова станаха по-големи. Когато ги правите в тавичка за мъфини, се получават точно 12 от това количество продукти. Техният съвет е да заложите на по-малък размер, защото така ще са по-ефектни. По желание, точно преди да ги поднесете, може да ги поръсите с пудра захар.
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 градуса и намажете 12 формички с разтопено масло.
2. Намажете с масло четири кори за баница и ги наредете една върху друга. Изрежете от тях кръгове с диаметър 12 см и покрийте с тях дъното на формичките.
3. Поставете по една чаена лъжичка портокалов мармалад в така оформените кошнички.
4. Разбийте заедно яйцата и захарта в купа докато се получи светла и пухкава смес. Добавете орехите, лимоновата кора и галетата.
5. Разпределете от сместа в кошничките и ги изпечете за около 30 минути, докато придобият лек кафеникав загар.
6. Извадете изпечените орехови тарталети от формичките, подредете ги върху кухненска хартия и оставете да изстинат напълно. След това ги поръсете с пудра захар.
7. По същия начин процедирайте с останалите четири кори за баница.
Внимание: Съдържа яйца, орехи, кори за баница, масло, които могат да предизвикат алергични реакции.