250 г орехи
100 г кокосова захар
70 г пълнозърнесто брашно от спелта
10 г бурбонска ванилова захар
130 мл бадемово мляко
1–2 банана
2 с. л. кокосово масло
1 с. л. ленено семе
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. канела
1 щипка сол
за соса:
50 г кокосово масло
30 г какао
20 г кленов сироп
Начин на приготвяне:
Лененото семе се смила в кафемелачка и се залива с 30 мл от бадемовото мляко. Оставя се да набъбне.
Около 200 г от орехите се смилат и се смесват с брашното от спелта, кокосовата захар, содата, канелата, ваниловата захар и солта. Разбърква се.
Бананите се пюрират заедно с останалото мляко и кокосовото масло. Сместа се налива към сухите съставки и се бърка до получаване на хомогенна смес. Поръсва се с останалите орехи и отново се разбърква.
Тестото се прехвърля в тава, застлана с пергаментова хартия. Пече се 45 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. Кокосовото масло се разбърква с какаото и кленовия сироп.
Сладкишът се нарязва и се сервира със соса.
Прочетете още:
Златни детски спомени – бабината кухня