1 кг брашно
8 г сол
2 кубчета прясна мая Yuva или Vivo
100 г прясно мляко
300 гр захар фин кристал
4 яйца
150 г заквасена сметана
50 г олио
1 с.л. лимонова кора
10 г ванилия
150 г стопено чисто масло
50 г стопена мас
200 г брашно за доизмесване
За намазване
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
За поръсване
филетирани бадеми
стафиди
кристална захар
Най-вкусният празник Великден вече чука на вратата. Децата нямат търпение да боядисват яйца, а майките се изправяме пред голямото предизвикателство, наречено Козунак.
Написахме го нарочно с главна буква, защото този сладък обреден хляб е главният герой в един хубав великденски празник. Да, винаги можем да купим готов, в последния момент и след дълго чакане на опашка, но как тогава ще ухае домът на топлина, уют, любов и хрупкава коричка?
Да запретваме ръкави и нека заедно се впуснем в месенето на козунака. Ще видите, че не е трудно и че дори можете да спечелите награда.
Но нека караме поред.
За хубав козунак имате нужда от няколко неща: висококачествени съставки, няколко хитринки, свързани с тях и подробна рецепта. Ние имаме всичко, следвайте ни:
Висококачествените съставки и хитринките
Основните съставки на вкусния козунак са фино брашно, пресни яйца, чисто прясно мляко и кубче хубава мая.
Брашното задължително пресейте през сито.
Яйцата нека са от свободни кокошки и ги оставете да достигнат стайна температура преди да ги сложите в сместа.
Прясното мляко да е от доказан производител и топло, а маята...
Ах, маята е душата на козунака. Ние използваме френска мая на Lesaffre (оглеждайте се за марките Yuva и Vivo). Тя е сред лидерите на пазара на мая и истинска звезда при приготвянето на козунаците. И няма как да е иначе, французите месят козунаци вече 400 години.
И Yuva, и Vivo са от типа прясна мая. Продава се под формата на кубчета и трябва да се „активира“ в хладка сладка вода. Спазвайте стриктно инструкциите на опаковката и всичко ще бъде наред.
До тук бяхме с хитринките. Сега пристъпваме към важното – рецептата за козунака. Няма нужда да си я записвате, ние го правим вместо вас.
Съдържание предоставено от Lesaffre.
Целия ритуал по замесване и оформяне на козунака можете да изгледате спокойно във видеото по-горе.
Последното, което остава да направите преди се заемете с месенето, е да стоплите стаята, в която ще готвите. Козунакът обича топло – температура над 20 градуса не само по време на месенето, но и най-вече по време на втасването. Ако трябва, включете допълнително отопление, за да не студува козунакът. Той после ще ви се отплати с пухкавост и вълшебен вкус.
Разбира се, не сме забравили и наградата, за която споменахме в заглавието.
Споделете във Facebook страницата на Lesaffre вашата любима козуначена рецепта и може да спечелите хубави великденски награди >>>
Приятно месене!