Необходими продукти:
около 15 големи смокини
За карамеления сос:
1 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. краве масло
За тестото:
2 ч.ч. бяло брашно
6 с.л. смлени бадеми
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 и 3/4 ч.ч. захар
1 пълна ч.ч. меко краве масло
4 големи яйца или 5 средни
3/4 ч.ч. заквасена сметана
ванилия
Начин на приготвяне:
Карамелизирайте захарта и сложете маслото. Внимавайте да не се изгорите. Когато се получи карамелен сос, в който няма бучки захар, махнете го от котлона и го изсипете в тавата, в която ще печете десерта.
Сложете смокините върху карамеления сос. Пуснете фурната да се загрява на 160 градуса. Не трябва да се пече на силна фурна.
Сега да приготвим тестото. Смесете всички сухи съставки. Разбийте маслото и сметаната. Добавете яйцата едно по едно, а после постепенно и всички останали сухи съставки. Разбийте много добре всичко с миксера, докато се получи гладка смес.
Излейте я върху смокините и соса и сложете да се пече. Пече се около час-час и 15 минути. Проверявайте с клечка за зъби, но не усилвайте фурната.
След като е изпечен, го оставете за около 10 минути леко да изстине, но не трябва да изстива много. Още, докато е горещ кейкът, го обърнете върху по-дълбок поднос.
Обърнат кейк
Със смокини
16632